Патрик Амори (роден 1965 година) е американски историчар и извршен директор во музичката индустрија.

Ран живот уреди

Патрик Амори бил роден во Њујорк на 10 јули 1965 година. Неговиот татко, покојниот Хју Амори, бил забележан како „најригорозниот“ и „методолошки најсофистициран“ историчар во раната Америка.[1] Учел во Комонвелтското училиште во Бостон, Масачусетс.

Академија уреди

Патрик Амори дипломирал на Комонвелтското училиште во Бостон, дипломирал историја на Универзитетот Харвард каде што ја основал програмата Рекорд Хоспитал на радио станицата WHRB. Амори последователно станал магистер по филозофија и доктор по филозофија на Универзитетот во Кембриџ во доцноантичката и раната средновековна историја. Го објавил делото Луѓето и идентитетот во остроготичка Италија, 489-554, што се сметало за „илустрација на неодамнешниот интерес на историчарите за етногенезата“[2] и било опишано како „брилијантно и безмилосно“[3] од Питер Браун. Книгата се обидела да ја унапреди теоријата за варварските инвазии и падот на Западното Римско Царство, преку студија на случај на индивидуални реакции во провинцијата Италија, суштински регион на медитеранската култура-провинција, за време на периодот на интензивни политички промени. Главните идеи на книгата наишле на мешан одговор, при што историчарите како Питер Хедер се спротивставиле на некои од нејзините порадикални тези.[4]

Музичката индустрија уреди

Во средината на доцните 1980-ти, Амори ја водел малата независна издавачка куќа „Амори армс“ која објавила неколку плочи.

Амори бил активен во независниот рок од 1980-тите, вклучително и како директор на рок и програма во WHRB-FM (радио станица на Харвард). Во 1994 година тој ја напуштил академијата за да работи како генерален директор на Матадор рекордс, една од врвните независни рок издавачки куќи од 1990-тите. Амори заедно со Џерард Кослој и Крис Ломбарди во Матадор рекордс биле заслужни за зачувување на уметничката слобода додека зачувуваат остварлив бизнис модел преку „реален успех“.[5] Амори живее и работи во Њујорк од 1994 година.

Дела уреди

  • Амори, Патрик (1997). People and Identity in Ostrogotic Italy, 489-554. Cambridge Studies in Medieval Life and Thought. Cambridge University Press. ISBN 0 521 57151 0.

Наводи уреди

  1. (2005), Bibliography and the Book Trades (quoted from front flap). (by Hugh Amory)
  2. (March 1998), History: Review of New Books. (by Sivan, Hagith)
  3. (Fall 2002), The Study of Elites in Late Antiquity. (Arethusa - Volume 33, Number 3, Fall 2000, pp. 321-346)
  4. The Ostrogoths From the Migration Period to the Sixth Century: An Ethnographic Perspective. 2007. Passim. Also reviewed here.
  5. (December 27, 2005), The Net Is a Boon for Indie Labels. (New York Times)