Пат на солзите

(Пренасочено од Патот на солзите)
За присилната преселба на индијанските племиња, види Патека на солзите

Патот на солзите (лат. Via Dolorosa) го обележува последниот пат на Исус Христос на ридот Голгота, каде што Исус Христос бил распнат на крст. Патот е обележан со 14 стапки и секоја го означува неговото судење во римската тврдина до врвот Голгота (позната и како Калварија). Последните пет се наоѓаат на самиот врв каде денеска постои црквата на Светиот Гроб.

Патот на плачот