Османлиско-египетска војна (1839–1841)

Втората Османлиско-египетска војна или Втората сириска војна се водела меѓу Египет и Османлиското Царство во периодот од 1839 до 1841 година.

Османлиско-египетска војна
Датум 1839–41
Место Либан, Сирија
Исход Египет ја вратил Сирија на Османлиите. Велика Британија го признала Мухамед Али Паша за легитимен владетел на Египет
Завојувани страни
Сојузници:

Обединето Кралство Британска Империја
Австриско Царство Австриско Царство
Руско Царство Руска Империја
Османлиско Царство Отоманско Царство

Египетски сили:

Flag of Egypt (1793-1844).svg Египет
Франција Јулска монархија
Шпанија Шпанска империја

По крајот на Првата војна, Османлиите имале големи територијални загуби на сметка на египетските сили. По овој пораз, Велика Британија, Австрија и друѓи европски земји побрзале да интервенираат и да го присилат на Египет за прифаќање на мировен договор. Сепак, османлиските сили ја нападнале Сирија каде се наоѓал Ибрахим Паша. Во следните месеци следувала и интервенција на европските сили кое довело до окупирање на Бејрут. Во 1840 година се одржал мировен договор во Александрија според кој Сирија била вратена на Османлиите, а Велика Британија го признала Мухамед Али Паша за легитимен владетел на Египет.

НаводиУреди

  • Dupuy, Trevor, The Harper Encyclopedia of Military History. Macdonald and Jane's, 1977.