Ортенау (германски: Ortenau) — историски предел во Баден-Виртемберг, која се наоѓала на десниот брег на реката Рајна. Таа опфаќала приближно иста површина како денешниот округ Ортенау (Ортенаукрајс).

Ортенау, првично наречен Мортенау, бил ран средновековен округ (Гау) во Војводството Швабија. Тоа било првпат да се споменува во 763 година. Во 1007, Ортенау бил даден на Бискупијата Бамберг. Во доцниот 13 век, округот се распаднал и неколку помали членки се формирале на негово место. Делови припаднале на Бискупијата Стразбур; териториите кои останале во сопственост на кралот го формирале Ландфогтај, Ландфогтај Ортенау. Помеѓу 1803 и 1819 година, Ортенау станал дел од Баден.

Поврзано уреди