Ортак ― мало ненаселено островче на околу 5 км западно од брегот на Олдерни, близу до островот Беру . Има приближно површина од 50 на 70 м и се издига на 24 м надморска височина.[1]

Карта на Олдерни од 1890 година, со Ортак.
Карта на Олдерни од 18 век, со цртеж на Ортак.
Ортак виден од над Заливот Клонк, Олдерни.

А.Х. Јувен претпоставил дека името на карпата значело „голема карпа на работ“ од нормандскиот збор ор (раб) + етак (стог). Александар Дешан рекол дека Французите порано го познавале тоа како „Орелското гнездо“.

Геологија уреди

Ортак и Олдерни, заедно со Каскетс, се дел од истиот песочнички гребен на.

Пол Нафтел, уметник од Гернзи, го скицирал, а цртежот се појавил во книгата на „Ansted & Latham“, „Каналските Островите“ (1862 г.). Самите писатели коментирале -

Ако морското дно, кое е во многу малку делови длабоко дури 20 фатони, би било покачено 120 стапки (37 м), островот Олдерни, групата Беру и Ортак и Каскетс би биле поврзани со ниско копно и би формирале тесен остров околу 19 км долг.

Книгата од 1906 година, „Каналскиот Пилот“ наведува -

Помеѓу Ортак, Верт Тет и островот Беру, се расфрлани многу опасни карпи и теснеци меѓу кои струите течат со голема брзина.

Исто така, наводно, содржи пештера позната како „Печката“.

Див свет уреди

Островчето е забележано по големата колонија на моруси. Ова е од прилично скорешно потекло. На 19 јуни 1940 година, мајорот Џ.А.А Валас, подготвувајќи се за евакуација на Олдерни, отишол таму за да ја прегледа колонијата на тропрсти галеби. Нашол само еден морус. Тој не нашол ниеден на островчето Ле Етакс близу Олдерни. Сега и обата острови виреат со птиците.

Во 1979 година биле пуштена мисија со два поморски хеликоптери за отстранување на мрежите и сметот што биле користени во гнездата и во кои биле заробени.

Воздушен коридор Q41 уреди

Квебек 41 е воздушен пат над Ла Манш од контролната област на Каналските Острови до солентната управна област. Постои точка за известување со име ORTAC на јужната граница помеѓу Квебек 41 и Контролната зона на Каналските Острови. Неговата позиција е 49° 59' 57N, 2° 0' 18W, што е околу 48 км северо-североисток од Олдерни. Ова не е случајно со островчето по име Ортак, но неговото име е несомнено изведено од островчето.

Многу стандардни постапки за пристап и заминување на аеродромите во Каналските Острови користат ORTAC како дел од постапката. Типично чисто небо за лет на „Aurigny“ од Олдерни до Саутемптон, ќе гласи: „Ајлајн [повикувачки знак на Aurigny] 123: вашиот чист простор е на границата на Северната зона преку ORTAC, на појасот Квебек 41.“

Наводи уреди

  1. Channel Islands Pilot, страница 48
  • Channel Islets – Victor Coysh
  • Кулата Олдерни на аеродромот Олдерни, на 125.350 MHz.