Органската облека е облека направена од материјали изработени или одгледани во согласност со органските земјоделски стандарди. Органската облека може да биде изработена од памук, јута, свила, рамија или волна.

Текстилот не мора да биде 100% органски за да ја користи органската етикета.[1] Поопшт термин е органски текстил, кој вклучува и облека и домашен текстил. Техничките барања во однос на сертификација и потеклото генерално остануваат исти за органската облека и органскиот текстил.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Policy Memorandum“ (PDF). USDA (May 20 2011). Посетено на 21 June 2016.