Оптички микроскоп

Оптичкиот микроскоп, кој често се нарекува светлосен микроскоп, е вид на микроскоп кој користи видлива светлина и систем на леќи за да ги зголемува сликите на малите субјекти. Оптичките микроскопи се најстариот дизајн на микроскоп и се веројатно измислени во нивната сегашна сложена форма во 17 век. Основните оптички микроскопи можат да бидат многу едноставни, иако многу комплексни дизајни имаат за цел да ја подобрат резолуцијата и примерочниот контраст.

Микроскоп
Применанабљудувања од мал размер
Поважни опити
Откривање на ќелии
Поврзана опремамикроскоп
електронски микроскоп

Сликата од оптички микроскоп може да биде зафатена со нормални, фотосензитивни камери за да генерира микрограф. Првобитните слики беа заробени од фотографски филм, но современите случувања во CMOS и фотоапаратите со камера со полнење (CCD) овозможуваат снимање на дигитални слики. Сега се достапни чисти дигитални микроскопи кои користат CCD камера за испитување на примерокот, прикажувајќи ја добиената слика директно на компјутерски екран без потреба од окулар.

Алтернативите на оптичка микроскопија, кои не користат видлива светлина, вклучуваат скенирачка електронска микроскопија и преносна електронска микроскопија.

На 8 октомври 2014 година, Нобеловата награда за хемија била доделена на Ерик Бециг, Вилијам Моернер и Стефан Хел за „развој на супер-решена флуоресцентна микроскопија“, која носи „оптичка микроскопија во нанодимензијата“.[1][2]

Наводи уреди

  1. Ritter, Karl; Rising, Malin (8 October 2014). „2 Americans, 1 German win chemistry Nobel“. AP News. Архивирано од изворникот на 11 October 2014. Посетено на 8 October 2014.
  2. Chang, Kenneth (8 October 2014). „2 Americans and a German Are Awarded Nobel Prize in Chemistry“. New York Times. Архивирано од изворникот на 9 October 2014. Посетено на 8 October 2014.

Литература уреди

  • Van Helden, Albert; Dupre, Sven; Van Gent, Rob (2011). The Origins of the Telescope. Amsterdam University Press. ISBN 9069846152.
  • "Metallographic and Materialographic Specimen Preparation, Light Microscopy, Image Analysis and Hardness Testing", Kay Geels in collaboration with Struers A/S, ASTM International 2006.
  • "Light Microscopy: An ongoing contemporary revolution", Siegfried Weisenburger and Vahid Sandoghdar, arXiv:1412.3255 2014.

Надворешни врски уреди