Опсада на Антиохија (968–969)

Опсада на Антиохија (968–969)
Дел од Римско-арапски војни
Fall of Antioch in 969.png
Датум ноември 968 – 28 октомври 969
Место Антиохија, Хамданиди
(денешна Антакија, Хатај, Турција)
Исход Римска победа
Територијални
промени
Антиохија освоена од Римската Империја
Завојувани страни
Хамданиди Римска Империја
Команданти и водачи
Аулакс Михаил Вурцес
Петар
Сахакиј Врахамиј
Сила
Антиохијски гарнизон 1,000 пешадија
500 коњаница
Жртви и загуби
големи мали

Опсадата на Антиохија (968–969) ― успешна воена офанзива преземена од водечките команданти на Римската Империја со цел повторно да го освојат стратешки важниот град Антиохија од династијата Хамданиди.

По една година пљачкање во Сирија, римскиот император Никифор II Фока решил да се врати во Константинопол на зима. Меѓутоа, пред да замине, тој ја изградил тврдината Баграс во близина на Антиохија и го поставил Мајкл Бурцес за нејзин командант, наложувајќи му и Петар да ја опсадат Антиохија. Никифор експлицитно му забранил на Бурцес да ја преземе Антиохија со сила за да го одржи структурниот интегритет на градот.[1][2] Меѓутоа, Бурцес не сакал да чека зима за да ја преземе тврдината. Тој, исто така, сакаше да направи впечаток врз Никифор и да се заслужи себеси за слава, и затоа влегол во преговори со бранителите барајќи услови за предавање.[1][3] Во овој момент, Петар ги пљачкал околните села со сирискиот командант Ајшалш, каде што веројатно првпат стапил во комуникација со Каркуја.[4][5] Овде е можно Бурцес да стапил во сојуз со Аулакс, командантот на Каласките кули.[2] Наводно, Аулакс, во замена за подароци и престиж, му помогнал на Бурцес да го пренесе него, неговиот командант Сахакиос Брахамиос и 300 луѓе на врвот на Каласките кули во текот на ноќта; по искачувањето на кулите, Римјаните успеале да стекнат основа во надворешната одбрана на градот.[2][1][3][6][7]

Бурцес, кој сега имал контрола над надворешните ѕидини, му испратил порака на Петар повикувајќи го во Антиохија за да го заземе градот. Во почетокот, Петар се двоумел, сеќавајќи се на наредбите на императорот да не ја зазема Антиохија насилно, но бидејќи барањата од Бурцес станале поочајни и неговите луѓе почнале да ја губат положбата ѕидовите, тој решил да се врати во Антиохија за да помогне во преземањето на градот.[2][1] Петар се приближил до каласките порти на 28 октомври 969 година и, откако го видел неговиот претстоен напад, Антиохијците се повлекле и биле поразени.[2][1][4]

По заземањето на Антиохија, Бурцес бил сменет од својата функција од страна на Никифор поради неговата непослушност и ќе продолжи да помага во заговор кој ќе заврши со атентат на Никифор, додека Петар ќе се пресели подлабоко во сириската територија, опсадувајќи го и преземајќи го самиот Алепо и основање на римското Алепско Вазалство преку Сафарскиот договорот.[4][3] [2]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Romane 2015, стр. 36.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Kaldellis 2017, стр. 63.
  3. 3,0 3,1 3,2 PmbZ, Michael Burtzes (#25253).
  4. 4,0 4,1 4,2 PmbZ, Petros (#26496).
  5. PmbZ, 'Ayšalš (#20708).
  6. PmbZ, Aulax (#20700).
  7. PmbZ, Sachakios Brachamios (#26952).

ИзвориУреди

  • Kaldellis, Anthony (2017). Streams of Gold, Rivers of Blood: The Rise and Fall of Byzantium, 955 A.D. to the First Crusade. Oxford University Press. ISBN 978-0190253226.
  • Lilie, Ralph-Johannes; Ludwig, Claudia; Pratsch, Thomas; Zielke, Beate (2013). Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit Online. Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften. Nach Vorarbeiten F. Winkelmanns erstellt (германски). Берлин и Бостон: De Gruyter.
  • Romane, Julian (2015). Byzantium Triumphant. Pen and Sword Books. ISBN 978-1473845701.