Опис на смртта (српски: Опис смрти) - збирка раскази на српскиот писател Давид Албахари од 1982 година. Збирката е добитник на Андриќевата награда.

Содржина уреди

Збирката се состои од три циклуси раскази: „Прво лице“, „Трето лице“ и „Без лица“.[1]

 • „Прво лице“ (1974)
 • „Евангелие по мојот татко“
 • „Мама“
 • „Прошетки крај реката“
 • „Есеи“
 • „Големиот бунт во нацистичкиот логор во Штулн“
 • „Влага“
 • „Тигарот кому на грбот глобот“
 • „Недовршен ракопис“
 • Град“
 • „Кино“
 • „Човекот кој го уби Либерти Валанс“
 • „Антонио кој носи смрт“
 • Годзила, морското чудовиште
 • Обид за опис на смртта на Рубен Рубеновиќ, поранешен трговец со штофови
 • „Трето лице“ (1978)
 • „Некои работи нема никогаш да ги дознаеме“
 • „Без лица“ (1982)
 • „Филм на телевизија“
 • „Гарсоњера“
 • „Зборовите се нешто друго“
 • „Ѕид“
 • „He Ain't Heavy, He's My Brother“

Осврт кон делото уреди

Осврнувајќи се на збирката во 2004 година, самиот автор вели дека граматиката во неа е уредна, времеснката рамнина е прецизно одредена, дејството се одвива само во минато време или само во сегашно време, а наспроти привидната разбрануваност, расказите се многу спокојни. Притоа, привидната разбрануваност потекнува од растргнатата форма и од непрекинатите промени низ кои поминуваат расказите во збирката, кои се одликуваат со т.н. формално жонглирање. Во збирката, самата форма ја претставува приказната во која фрагментот е поцелосен од целината, додека тишината и празнините во текстот зборуваат попрецизно од употребените зборови. Со други зборови, збирката може да се опише како поетика на играта и фрагментарноста.[2]

Наводи уреди

 1. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004.
 2. „Тоњење у форму“, во: Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 151-153.