Ондорхан (монголски: Өндөрхаан) или понекогаш Ундуркан — град во Монголија, 290 километри источно од Улан Батор. Ондорхан има население од околу 15.000 луѓе и е главен град на покраината Хентиј.

ГеографијаУреди

Ондорхан се наоѓа во Харлен и е најнаселен дел од покраината Хентиј. Овој град е втор најладен град во државата. Ондорхан се наоѓа во близина на реката Херлен и на зима температурата паѓа и до -40 °C.

ПоврзаноУредиКоординати: 47°19′24″N 110°39′40″E / 47.32333° N; 110.66111° E / 47.32333; 110.66111