Омиски јазик


Омискиот е централносудански јазик што се зборува на територијата Ару во Источната покраина во ДР Конго помеѓу реките Нзоро и Лова. Се сметал за дијалект на јазикот келико.

Омиски јазик
Зборуван во: ДР Конго 
Регион: Африка
Вкупно говорници:
Јазично семејство: нило-сахарски
 централносудански
  Омиски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: ssa
ISO 639-3: omi