Окрузи во Лесото

Лесото се дели на 10 окрузи. Секој од нив има административен центар наречен „кемптаун“ (camptown) и свој управник. Окрузите понатаму се делат на вкупно 80 управни единици, кои пак се состојат од 129 локални совети. Највеќето окрузи се наречени по нивниот административен центар.[1]

Карта на окрузите во Лесото
Бр. Округ Админ. центар Население
(2006)[2]
Површина (км²)
1 Береа Тејатејаненг 248.225 2.222
2 Бута-Буте Бута-Буте 109.139 1.767
3 Лерибе Хлоце 296.673 2.828
4 Мафетенг Мафетенг 192.795 2.119
5 Масеру Масеру 436.399 4.279
6 Мохалес Хук Мохалес Хук 173.706 3.530
7 Мокотлонг Мокотлонг 95.332 4.075
8 Цгачас Нек Цгачас Нек 71.756 2.349
9 Цгутинг Цгутинг 119.811 2.916
10 Таба-Цека Таба-Цека 128.885 4.270

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Окрузи во лесото“. Statoids. Посетено на 15 април 2008. (англиски)
  2. „Попис 2006“. Биро за статистика на Лесото. Посетено на 15 април 2008. (англиски)

Надворешни врскиУреди