Одра (притока на Купа)

Одра е река во Хрватска, лева притока и е реката Купа, долга е 83 километри, со слив од 604 километри квадратни.[1] Се создава од две краци на Косница и Ломница.

Одра
Odra-Sisak.JPG
Одра во близина на Сисак
ЗемјаХрватска
Физички особености
Должина83 километри
Одра (притока на Купа) на Ризницата

Во поголемиот дел тече паралелно со реката Сава. Се влева во Купа кај селото Шишачка Одра кое не е далеку од Сисак. Најважни притоки се Буна и Лекеник. Со својот тек поминува низ рамница и низ шуми. Од каналот Сава-Одра, па сè до селото Шишачка Одра, низ нејзиниот тек нема население. Богата е со животински свет (дабари, риби, големи барски желки, змии, и друго), а на нивните скришни места доаѓаат по вода шумски животни (диви свињи, срни, елени, лисици и друго).

НаводиУреди

  1. Острошки, Лилјана, уред. (декември 2015). „1-8. Rivers“. Статистички годишник на Република Хрватска 2015 (PDF). Државен завод за статистика. стр. 49. ISSN 1333-3305. Посетено на 27 декември 2015.