Нур Татар Аскари (турски: Nur Tatar Askari; р. 16 август 1992 во Ван) — турска женска натпреварувачка во теквондо со курдско потекло.

Го освоила својот прв медал кога имала 15 години. Двапати го освоила европското јуниорско првенство и добила златни медали на турнирите на Европска класа А. Освоила сребрен медал на Европското првенство за теквондо во 2010 година во Санкт Петербург, Русија и златен медал на Европското првенство за теквондо 2012 во Манчестер, Велика Британија.