Носната коска (латински: os nasale) е правоаголна коскена плочка што го гради коренот од носот. Носната коска е парна коска.

Носна коска
Illu facial bones.jpg
Носната коска видлива во центарот (темнозелен дел)
Gray852.png
Рскавици на носот. Страничен изглед. (Носната коска видлива во горниот лев дел).
Податоци
Назнаки
Латинскиos nasale
TAA02.1.10.001
FMAFMA:52745

ЗглобовиУреди

Носната коска се спојува со четири коски:

Кај животнитеУреди

Кај примитивни коскени риби носните коски се поврзани со коските на покривот на черепот. Формата на носните коски кај живите видови е многу променлива, во зависност од обликот на главата, најчесто се формираат над покривот на устата. Кај повеќето животни носните коски се поголеми отколку кај луѓето или големите мајмуни, поради скратеноста на лицата.

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди