Ноже за леб — дел од кујнски прибор кој се користи за сечење леб и се еден од многуте кујнски ножеви што ги користат готвачи. Неговите запци овозможуваат сечење на лебот без истиот да се дроби.

Нож за леб

Еден таков нож бил изложен во 1893 година во Чикаго од фирмата Фридрих Дик, Германија[1]. Еден дизајн бил патентиран во САД од Џозеф Е. Барнс од Сиракуза, Њујорк[2].

Ножевите за сечење на леб обично се помеѓу 15 и 25 сантиметри.

НаводиУреди

  1. http://www.fdick.us "We are producing serrated knives thus bread knives since we started the production of knives in 1889." "Series 1893 means that in this year, Friedr. Dick exhibited during the biggest international fair in Chicago"
  2. Предлошка:US patent reference

Надворешни врскиУреди