Нова Загора (бугарски: Нова Загора) е град во централна Бугарија, во областа Сливен, на 32 километри источно од Стара Загора и 37 километри западно од Сливен. Градот е втор по големина во областа Сливен и е административен центар на Општина Нова Загора. Градот се наоѓа во централниот дел на Горнотракиската Низина.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди