Никола Плеќаш (роден на 10 јануари 1948 година во село Брувно во близина на Грачац, НР Хрватска, ФНР Југославија) е поранешен хрватски кошаркар, етнички Србин.[1] Денес живее во Загреб. За време на граѓанската војна во Југославија, му била срушена семејната куќа во Брувно.

Никола Плеќаш
Медали
Мажи кошарка
Натпреварувач за  Југославија
Olympic Games
Сребрен медал – второ место 1968 Мексико Сити Тим
World Championship
Златен медал - прво место 1970 Љубљана Тим
Сребрен медал – второ место 1974 Порторико Тим
Средоземни игри
Златен медал - прво место 1967 Тунис Тим

Наводи уреди

  1. „Košarkaška legenda: Prešao put od "Svetog Nikole" do "Ubij Srbina!". Vesti online (српски). 8 January 2008. Посетено на 2015-06-18.

Извори уреди