Неработници (филм од 1953)

Неработници (италијански: I Vitelloni) е италијански филм од 1953 година, во режија на Федерико Фелини (Federico Fellini). Главните улоги ги толкуваат: Алберто Сорди, Франко Фабрици и Леополдо Триесте.

Содржина

уреди

Неколку пријатели живеат лесен, безработтнички живот во еден мал приморски град. Тие немаат никаков цел во животот и деновите ги минуваат во забава, пиејќи и „бркајќи“ жени. Кога девојката на еден од нив ќе остане трудна, неговиот татко го тера да се ожени со неа. По венчавката и и раѓањето на детето, тој продолжува по старо изикувајќи да го уништи сопственото семејство. Моралдо е единствениот од другарите кој одлучува да постигне нешто повеќе во животот.[1]

Наводи

уреди