Национален парк Вирунга

национален парк во ДР Конго

Национален парк Вирунга (француски: Parc National des Virunga) — национален парк во ДР Конго кој го зафаќа подрачјето од венецот Вирунга на југ до венецот Рувензори на север, и се граничи со Вулкани во Руанда и националните паркови Рувензори и Кралица Елизабета во Уганда.

Национален парк Вирунга
МСЗП — Категорија II (национален парк)
Местоположба на Национален парк Вирунга
Местоположба на Национален парк Вирунга
МестоДемократска република Конго
Најблизок градГома
Површина7,800 km2 (1,900,000 acres)
Воспоставен(а)1925
Управно телоInstitut Congolais pour la Conservation de la Nature
Тип:Natural
Критериуми:vii, viii, x
Прогласено:1979 (3rd session)
Број63
State Party: Демократска Република Конго
Region:Africa
Endangered:1994–present

Област со многу различни пејсажи, од савани, мочуришта, и вулкански карпи до високи планински области, со многу разновидна клима и големи разлики во врнежите. Таквите големи температурни разлики овозможуваат постоење на повеќе видови вегетација. Овој национален парк изобилува со многу реки и е место во кое презимуваат голем број птици од северната полутопка.

ПоложбаУреди

Националниот парк Вирунга во северозападниот дел на Руанда и се граничи со Уганда. Се протега на поврѓина од 79 000 км2 која е покриена со суви, дождовни шуми.

Овај национален парк годишно го посетуваат над 5000 туристи, голем дел од нив најцесто се научници кој го следат развојот на горилите и се борат за нивниот опстанок. Националниот парк Вирунга е нај стар парк во Африка.Основан е во 1925 г., со цел да се заштитат планнските горили од изумирање. Ловократците и граѓанската војна во Конго довеле до значајно намалување на нивниот број. Дел од овој парк е и езерото Едвард, познато како средина во која живеат најголем број нилски коњи, но и голем број најразлични, ендемски ретки видови риби и животни. Ова езерло името го добило по Албер Едвард, принц од Велс. Планинските предели на овој национален парк се последните живеалишта токму од овој вид планински горили.Најголемите од сите примати, горилите, живеат во групи од повеќе женки и еден мажјак.Денес оваа област е дом на околу 200 горили.

ВидовиУреди

Најистакнати видови се: бамбусот, мангото окапите, бонгото, горилите, нилските коњи, шимпанзо, слоновите, лавовите, пеликаните и многу други.

ИзвориУреди

  • Наш Свет, Просветно дело АД Скопје

Надворешни врскиУреди