Нарви (месечина)

месечина на Сатурн

Нарви (месечина) /ˈnɑrvi/ or Сатурн XXXI е природен сателит на Сатурн.

Нарви (месечина)
Narvi.jpg
Сликата на откритието на Нарви
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард и сор.
Откриено11 април2003
Ознаки
Изговор/ˈnɑrvi/
С/2003 С 1
Орбитални особености 
19.226.600 km
Занесеност0.2990
−995.33 денови
Наклон136.803°
Месечина наСатурн
Физички особености
23.8

Откриена е од тим астрономи предводени од Скот С. Шепард во 2003 година и ја доби привремената ознака „S/2003 S 1““.

ОписУреди

Нарви е со пречник од околу 7 километри и орбитира околу Сатурн на просечно растојание од 19.371.000 км за 1006.541 дена, со наклонетост од 136,8° кон еклиптиката (109° до екваторот на Сатурн), во насока ретроградно и со ексцентричност од 0,2990. Периодот на ротација на Нарви е 10,21 ± 0,02 часа.

ИменувањеУреди

Именуван е во јануари 2005 година по Нарфи, џин во нордиската митологија. Името беше одобрено од Работната група на IAU за номенклатура на планетарен систем на 21 јануари 2005 година.

Надворешна врскаУреди