Нако Станишев

Нако Станишев (Кукуш, 1810Кукуш, 1876) — македонски деец, застапник за еманципацијата од Цариградската патријаршија, истакнат претставник на Кукушката унија. Долгогодишен претседател на Кукушката црковно-училишна општина. Бил во врска со Димитар Миладинов и со епископот Партенија Зографски. Подоцна ја напуштил унијата.[1]

Нако Станишев
Nako Stoen Stanishev.jpg
Роден 1810
Кукуш
Починал 1876
Кукуш
Занимање Македонски деец

НаводиУреди

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 1416. ISBN 978-608-203-024-1.