Мушкатла
цвет Pelargonium graveolens
Научна класификација
Семејство: Geraniaceae
Род: Pelargonium

Мушкатла, кај нас се сретнува најчесто како сардела, но е позната и како пеларгони и белагона се имиња за растението од родот Pelargonium. Родот вклучува околу 200 видови на зелјасти растенија, од кои се некои одгледуваат како домашни украси, а некои се важни во индустриите на парфеми. Највеќе се распространети во јужна Африка, пособено ’Ртската флористичка област. Стручен назив за родот потекнува од грчкиот збор πελαργός (пеларгос = штрк), бидејќи формата на цветот личи на клун од оваа птица. Исклучително е поволна за чување во домашни услови така да се сретнува на сите меридијани и во многу бои и претставува вид на омилено балконско цвеќе.[1]

Опис на растението уреди

Мушкатлите се едногодишни или повеќегодишни зелјасти растенија, со наизменичен распоред на лисја. Формата на листовите е многу варијабилна. Мушкатлите имаат жлездени вакна на стеблото и листовите, кои содржат ароматични масла. Цветовите се зигоморфни, собрани во цвет. Плодот е шизокарпиум.

Галерија уреди

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  1. https://gradina.mk/izbor-na-balkonski-rastenija/2/