Мурат V (21/22 септември 1840 - 29 август 1904) бил триесетитретиот султан на Отоманското Царство. Бил роден во Топкапи-сарај во Истанбул.,[1][2]

Мурат V
Роден 24 септември 1840
Цариград
Починал 29 август 1904
Цариград

Од страна на една лекарска комисија било направено увид дека тој не е во можност да владее со империјата, со кое бил прогласен за луд, односно за страсен алкохоличар. Овој султан на чело на империјата дошол во јуни 1876 година. Тој бил затворен 28 години во дворец, каде подоцна, во 1904 година починал.

Литература уреди

  1. The Encyclopædia Britannica, Vol.7, Edited by Hugh Chisholm, (1911), 3; Constantinople, the capital of the Turkish Empire...
  2. Britannica, Istanbul Архивирано на 18 декември 2007 г.:When the Republic of Turkey was founded in 1923, the capital was moved to Ankara, and Constantinople was officially renamed Istanbul in 1930.