Морис де Вламенк

Морис де Вламенк (фр. Maurice de Vlaminck) — француски сликар. Заедно со Андре Деран и со Анри Матис е сметан за една од значајните фигури на дивото движење, група на модерни уметници кои од 1904 до 1908 ги спојуваше употребата на жестината на боите и колоритот.[1]

Фотографија од Андре Деран (лево) и Вламенк (десно), 1942 година

НаводиУреди

  1. Freeman, Judi, et al. The Fauve Landscape, стр. 13–14. Abbeville Press, 1990. ISBN 1-55859-025-0