„Молец“ (српски: Мољац) – југословенски филм од 1984 година, во режија на Миливоје Милошевиќ по сценариото на Синиша Павиќ, Милан Живковиќ и Јован Марковиќ, а автор на музиката е Зоран Симјановиќ. Главните улоги ги толкуваат: Миодраг Андриќ, Бранислав Петрушевиќ, Даница Максимовиќ, Дара Џокиќ, Драган Лаковиќ, Драгомир Чумиќ, Јелица Сретеновиќ, Јелисавета Саблиќ, Миќа Томиќ и Никола Симиќ.[1]

Синопсис уреди

Филмот е приказна за човекот наречен Молец, кој станува естрадна ѕвезда. Притиснат од големата популарност и од настаните на естрадата, тој не умее да се снајде и запаѓа во низа комични состојби...

Наводи уреди