Мише Анчев (1879-1925) — македонски револуционер, и член на Македонската револуционерна организација.[1]

Мише Анчев
M. Anchov IMARO.JPG
Роден 1879
Штип
Починал 1925
Софија

ЖивотописУреди

Мише Анчев бил роден во 1879 година, во Штип. Бил на должност учител во прогимназијата во Штип. Во 1899 година бил избран за член на Штипскиот околиски комитет на ТМОРО.

Убиен е во Софија, Бугарија, во 1925 година, по априлските настани во Бугарија.

НаводиУреди

  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје, 2015, стр. 11