Мионско неутрино

Мионско неутриносубатомска лептонска елементарна честичка со симбол
ν
μ
и без вкупен електричен полнеж. Заедно со мионот го образуваат второто поколение на лептони, и оттука е наречено мионско нутрино. Претпоставката за неговото постоење е првпат направена на почетокот на 1940-тите од неколку научници, а откриено е во 1962 г. од Леон Ледерман, Мелвин Шварц и Џек Стајнбергер, за што тие ја добиле Нобеловата награда за физика во 1988 г.

Мионско неутрино
Составелементарна честичка
Статистикафермионска
Поколениевторо
Заемодејстваслабо, гравитација
Симбол
ν
μ
Античестичкамионско антинеутрино (
ν
μ
)
Предвиденна(1940-ти)
ОткриенаЛеон Ледерман, Мелвин Шварц и Џек Штајнбергер (1962)
Масамала но не е нула
Ел. полнеж0 e
Боен полнежне
Спин12
Слаб изоспин12
Слаб хиперполнеж−1
Хиралностлева (за десни, вид. тромаво неутрино)

ОткривањеУреди

Во 1962 г. Ледерман, Шварц и Стајнбергер утврдиле дека постои повеќе од еден вид неутрина со вршење на опити во Брукхејвенската национална лабораторија[1], забележувајќи ги заемодејствата на мионското неутрино (дотогаш претпоставено, под името неутрето[2]), со што станале нобеловци.[3]

ПоврзаноУреди

ReferencesУреди

  1. G. Danby; J.-M. Gaillard; K. Goulianos; L. M. Lederman; N. B. Mistry; M. Schwartz; J. Steinberger. Observation of high-energy neutrino reactions and the existence of two kinds of neutrinos. „Physical Review Letters“ том  9: 36. doi:10.1103/PhysRevLett.9.36. Bibcode1962PhRvL...9...36D. http://www.slac.stanford.edu/spires/find/hep/www?j=PRLTA,9,36. 
  2. I.V. Anicin. The Neutrino – Its Past, Present and Future. „SFIN (Institute of Physics, Belgrade) year XV, Series A: Conferences, No. A“ том  2: 3–59. Bibcode2005physics...3172A. 
  3. „The Nobel Prize in Physics 1988“. The Nobel Foundation. конс. 2010-02-11. 

ЛитератураУреди