Миологија е изучувањето на мускулниот систем, проучување на структурата, функцијата и болестите на мускулите.[1] Мускулниот систем се состои од скелетните мускули, кои учествуваат во движењето, мазните мускули и срцевиот мускул.

Скелетни мускули - пресек, нервен сноп
Леонардо да Винчи проучување на мускулите на рамото

НаводиУреди

  1. Scali-Sheahan, Maura (2010). Milady's Standard Professional Barbering (изд. 5th.). Clifton Park, N.Y.: Cengage Learning. стр. 147. ISBN 978-1435497153.