Минос

митски крал на Крит

Минос е лик од старограчката митологија, крал на Крит, син на Зевс и Европа.

ЖивотописУреди

 
Гистав Доре, Кралот Минос (илустрација за „Пеколот“ на Данте Алигиери).

Минос бил мудар и строг крал на Крит. Секои девет години, во една пештера крај Ида, Зевс му давал совети како да владее.[1]

Минос како тема во уметностаУреди

Во шестото пеење на „Енеидата“, Вергилиј го сместил во пеколот, како еден од тројцата судии кои ги распоредуваат грешниците во одделните делови на пеколот, додека Данте во „Пеколот“ го опишал како демон кој стои на влезот во вистинскиот пекол.[2]

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 121.
  2. Dante Aligijeri, Pakao. Beograd: Rad, 1961, стр. 32.