Министерство за култура на Кина

Министерството за култура (кинески: 文化部; пинјин: Wénhuàbù) — министерство на владата на НР Кина одговорна за раководењето со културните работи и збидувања во земјата. Меѓу останатите надлежности спаѓаат државните музеи и споменици, застапување и заштита на уметностите (ликовни, фолклорни, драмски, музички, сценски, архитектонски, книжевни, ТВ и филмски) и нивно промовирање надвор од земјата. Оваа установа е одговорна и за раководење со државните архиви и обласните културни центри.

Министерство за култура
на НР Кина
文化部
Податоци за органот
Надлежност  Кина
Седиште Пекинг
Раководител Цај Ву
(министер за култура)
Матичен орган Државен совет
Мрежно место
mcprc.gov.cn

Список на министри уреди

 
Цај Ву — тековен министер за култура.
 1. Шен Јенбинг (沈雁冰): октомври 1949-јануари 1965
 2. Лу Дингји (陆定一): јануари 1965-јануари 1966
 3. Сјао Вангдунг (肖望东): јуни 1966-јануари 1967
 4. Ву Де (吴德): јуни 1970-јануари 1975
 5. Ји Хуејунг (于会泳): јануари 1975-октомври 1976
 6. Хуанг Џен (黄镇): декември 1977-декември 1980
 7. Џоу Вејче (周巍峙): декември 1980-април 1982
 8. Џу Муџе (朱穆之): април 1982-март 1986
 9. Ванг Менг (王蒙): март 1986-септември 1989
 10. Хе Џингџе (贺敬之): август 1989-ноември 1992
 11. Лиу Џунгде (刘忠德): ноември 1992-март 1998
 12. Сун Џаџенг (孙家正): март 1998-март 2008
 13. Цај Ву (蔡武): март 2008-

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди