Миколај Реј (полски: Mikołaj Rej; 1505-1569) - полски поет.

Миколај Реј
Mikołaj Rej.PNG
Роден/а4 февруари 1505 г.
Журавно, Кралство Полска, денес во Украина
Починат/амеѓу 8 септември и 5 октомври 1569 г. (возраст 64)
Рејовец, Кралство Полска
ПсевдонимМиколај Реј
Занимањепоет, писател, музичар
НационалностПолјак

ТворештвоУреди

ЗначењеУреди

Реј од Нагловица се смета за првиот вистински полски поет. Од него се сочувани неколку драми во стихови, како што е „Животот Јосифов“. Во неговото творештво се чувствува влијанието на ренесансата и тој ги изразувал идеите на своето време. Исто така, очигледно е влијанието од фолклорот, како и од неговите (непознати) претходници. Иако во неговите дела се среќаваат прекрасни фрагменти, сепак тој немал оформено целосен поетски израз.[1]

НаводиУреди

  1. Petar Vujičić, „Predgovor“, во: Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 5.