Отвори го главното мени

Мизрашкиот хебрејски јазик е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на хебрејски јазици. Ова е јазикот на Евреите Мизрахијци кои живеат во арапските земји на Блискиот исток. Од овој јазик биле преземени некои поими при создавањето и кодифицирањето на современиот хебрејски јазик.

Мизрашки хебрејски јазик
Застапен воБлизок исток
Јазично семејство
Писмомизрашка хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3