Мехмед Паша Бушатлија

Мехмед Паша Бушатлија или Махмуд Паша, бил албански паша од фамилијата Бушати и полунезависен феудалец во Османлиското Царство. Откако ги елиминирал двете противнички фамили во Скадарската област се прогласил за паша и го основал Скадарскиот пашалук [1]. Како Паша владеел од 1768 - 1774 година. Неговата власт се проширила и во северозападниот дел на Македонија, во Охридско, Дебарско и Скопско. Спред венецијанскиот конзул од Драч, во 1772 годна Махмуд станал многу силен, а неговата власт се проширила до Битола и дека загосподарил со тврдините на Охрид и Елбасан [2].

Во близина на Оловната џамија се наоѓа почивалиштето на Мехмет Бушати

Извори уреди

  1. Castellan 2002: 37: ayant éliminé deux familles rivales
  2. Историја на македонскиот народ, книга прва, издава нип Нова Македонија - заедница за издавачка дејност, книги, периодика и публицистика - Скопје, Скопје, 1969 година