Метларкамашина за метење на големи отворени површини, улици и сл.[1] Метларката е многу поефикасна и побрза во чистењето на јавните и други површини во однос на рачното метење кое се практикувало претходно. Истата ја отстранува нечистотијата како од природно потекло (лисја), така и од човечко потекло (амбалажа).

Механичката метларка на Џозеф Витворт
Метларка во Женева

ФункционирањеУреди

Вообичаено современата метларка е опремена со две ротирачки четки на предната страна кои ги зафаќаат повеќето отпадоци (лименки, хартија, догорчиња, итн.). Овие отпадоци се вшмукуваат преку цевка во сад во задниот дел на машината.

ГалеријаУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

  • Page, Walter Hines; Page, Arthur Wilson (April 1916). „Man And His Machines: Motor-Cycle Street Sweeper“. The World's Work: A History of Our Time. XXXI: 694. Посетено на 2009-08-04.