Месорезник или машина за нарежувањеалатка што се користи во месарниците и продавниците за сувомесни производи за нарежување месо, колбаси, кашкавал, сирења и други сувомесни производи. Во споредба со обичен нож, употребата на месорезникот бара помалку напор и особено е битно што ја одржува текстурата на храната понепроменета.[1] Општо земено, месорезниците може лесно да се дотераат за да се сечат резанки со различна дебелина. Постарите модели на месорезници вообичаено користеле курбла, додека поновите обично користат електромотор.[2] Додека месорезникот традиционално е комерцијален апарат, на пазарот се продаваат и верзии за домашна употреба.[3][4]

Стар модел на месорезник.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Best Meat Slicer“. Tastyslicing.com. 25 June 2020. Архивирано од изворникот на 2023-01-29. Посетено на 2023-02-22.
  2. „Vintage Hand-cranked Meat Slicers Popular Among 'Green' Chefs and Restaurants“. Emiliomiti LLC. Архивирано од изворникот на 2008-09-07. Посетено на 2008-10-05.
  3. Chu, Louisa. „Ultimate Boy Toy Meat slicers come out from behind the butcher counter“. Chow. Архивирано од изворникот на 2011-05-19. Посетено на 2008-10-05.
  4. Australia, Brice. „Meat Slicer“. Brice. Посетено на 2020-03-04.