Мери Попинс

Meri Popins

„Мери Попинс“роман за деца на австралиската писателка Панела Линдон Траверс, првобитно објавена во 1934 година. Авторката ѝ ја посветила книгата на својата мајка.[1]

Мери Попинс корица на книгата

Содржина

уреди

Книгата се состои од 12 глави:[2]

 • Источен ветер
 • Слободен ден
 • Гас кој предизвикува смеење
 • Сосетката - госпоѓица Ларк и нејзиниот Ендру
 • Веселата крава
 • Баксузниот вторник
 • Птичарката Џени
 • Фани, Ани и госпоѓа Кори
 • Близначињата Џон и Барбара
 • На полна месечина
 • Божиќна треска
 • Западен ветар

Изданија на македонски јазик

уреди

Во 2004 година, романот бил објавен од издавачката куќа Силсонс, во превод на Елена Николовска. Автор на корицата е Зоран Димитриовски, лектурата и коректурата ги извршил Аполон Гилевски, компјутерската подготовка ја направил Миле Грашкоски, а книгата била испечатена во печатницата „Графостил“ во Скопје. Книгата, со обем од 162 страници и димензии од 21 сантиметар е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-933-56-1.[3]

Наводи

уреди
 1. П.Л. Траверс, Пери Попинс. Скопје: Силсонс, 2004, стр. 4.
 2. П.Л. Траверс, Пери Попинс. Скопје: Силсонс, 2004.
 3. П.Л. Траверс, Пери Попинс. Скопје: Силсонс, 2004.