Мелитон Сардиски

(Пренасочено од Мелитон Сардски)

Мелитон Сардиски е христијански светец од 2 век и епископ на Сард.

Мелитон Сардиски
епископ на Сард
Починал(а) , 180
Почитуван(а) во Римокатоличка црква, Православие, Источнокатоличка црква
Канонизација Pre-congregation
Слава 1 април

Владеејќи со голема ученост, тој се трудел да ги собере сите книги на Светото писмо во еден кодекс. Освен тоа, го бранел христијанството пред незнабожците. Така, околу 170 година патувал во Рим и му поднесол на царот Марко Аурелиј една писмена апологија (одбрана) на верата и христијанската црква[1].

Православната црква нејзиниот ден го чествува на 1 април.

Наводи

уреди
  1. „Охридски пролог“ стр. 135