Махфирузе Хатиџе султан

Махфирузе Хатиџе султан (1590–1621) била една од жените на Ахмед I и мајка и Валиде султан на Осман II.

Махфирузе Хатиџе султан
Роден(а)Maria
1590
Починал(а)1621
Познат(а) поВалиде султан
Вераправославие, подоцна Ислам
СопружникАхмед I
ДецаОсман II

Пред да го прими исламот се викала Евдокија и имала грчко потекло[1].

Наводи уреди

  1. History of the Ottoman Empire and Modern Turkey, Stanford Jay Shaw, Cambridge University Press, p.191