Марширање

(Пренасочено од Марш)

Марширање е организирано и ритмичко униформно „одење“ според маршова музика во војска во движење или на паради.

Козачки единици маршираат на парадата на победата над фашизмот во Москва, 1945

Марширањето спаѓа во основна воена обука насекаде. При марширањето се задаваат маршови команди. Учењето да се маршира и слуша наредби се смета за вид дисциплина. При марширање, војникот мора да:

 • е порамнет со војникот до него;
 • е порамнет со војникот пред него;
 • одржува растојание со војникот до него;
 • одржува растојание со војникот пред него.

Маршот како мотив во уметноста и во популарната култура уреди

 • „Нашиот марш“ (Наш марш) — песна на рускиот поет Владимир Мајаковски од 1917 година.[1]
 • „Левиот марш“ (Левый марш) — песна на рускиот поет Владимир Мајаковски од 1918 година.[2]
 • „Марш на смртта“ (Death March) — песна на американската рок-групаФеит ноу мор“ (Faith No More) од 1987 година.[3]
 • „Марш на роботите на Чиконе“ (англиски: March Of The Ciccone Robots) — песна на американската рок-група Чиконе јут (Ciccone Youth) од 1989 година.[4]

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 97.
 2. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 99-100.
 3. DISCOGS, Faith No More ‎– Introduce Yourself (пристапено на 19.8.2020)
 4. Ciccone Youth ‎– The Whitey Album (пристапено на 1.9.2021)