Марко Валериј Месала Корвин

Марко Валериј Месала Корвин (латински: Marcus Valerius Messalla Corvinus, 64 п.н.е. - 8) - римски војсководец и политичар.[1]

Животопис

уреди

Месала бил покровител и пријател на повеќе римски поети, како, на пример, Тибул кој го придружувал во воениот поход на исток).[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „Objašnjenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 107.