Марија Евридис Парамо Фонсека (родена 1953 година во Богота, Колумбија) таа е колумбиски палеонтолог и геолог. Таа придонела за палеонтологија во Колумбија во областа на опишување разни варовници на влекачи, особено на mosasaurs Eonatator и Yaguarasaurus, на ichthyosaurs Kyhytysuka и Stenorhynchosaurus и plesiosaur Leivanectes.

Биографија уреди

 
Парамо е соавтор на публикацијата за Padillasaurus leivaensis, првиот фосил на диносаурус пронајден во Колумбија
 
Череп на Platypterygius sachicarum
 
Реконструкција на Eonatator coellensis

Во 1991 година, Парамо ја добила својата магистерска диплома од Националниот универзитет во Колумбија со теза насловена како Систематска положба на морски рептил врз основа на фосилните остатоци пронајдени во слоевите на горниот креда во Јагуара, Хуила и нејзината докторска диплома во 1997 година од Универзитет во Поатје . Вистината на Ле Поатје со Туронот од долината Горна Магдалена, Колумбија, Систематика, Палеоекологија и Палеобиогеографија. Со „Почесен спомен со честитки“ за докторската теза Марија Парамо предавала и спроведувала истражувања на Катедрата за геонауки[1] на Националниот универзитет во Колумбија во Богота од 2006 година. Парамо помогнала да се воспостави основа за зачувување и спасување на фосили во регионот на Колумбија, заедно со други истражувачи и соработници.[1]

Парамо, заедно со колегата палеонтолог Фернандо Етајо, соработувале во опишувањето на првиот фосил на диносаурус пронајден во Колумбија, Padillasaurus leivaensis од формацијата Паја, блиску до Вилата де Лејва, Бојака.

Други видови опишани од страна на Парамо се на mosasaur Eonatator coellensis од Coello, Tolima,[2] на pliosaur Stenorhynchosaurus munozi,[3] и ichthyosaur Platypterigius sachicarum од формирањето Paja,[4] Platypterygius appendicular остатоци од Северниот врв на Јужна Америка, фосилни риби од видовите Bachea huilensis од групата Вилета,[5] и Гомфотери од плеистоценските наоѓалишта блиску до Картагена.[6] Едно од најкомплетните откритија во Јужна Америка, мозасаурот Yaguarasaurus columbianus од формацијата Ла Фронтера, Хуила,[7] главно се наоѓло во Јужна Америка, но е идентификувано и глобално. Заедно со Фонсеска, во 2000 година, го ископале забот од родот мозасаури пронајден во слоевите на Турониенсе од формацијата Вилета од „Мозауроиди од Колумбија."[8]

Парамо има објавено трудови на шпански, француски и англиски јазик.

Трудови уреди

Статии уреди

 • 2019 - Нов доцен аптиски еламосаурид од формацијата Паја, Вила де Леива, Колумбија[9]
 • 2018 - Апендикуларни остатоци од офталмосаурид ихтиосаур од долниот баремијан на Вила де Леива, Колумбија[10]
 • 2016 година - Stenorhynchosaurus munozi, ген. et sp. ноем. нов плиосаурид од горниот баремски (долна креда) на Вила де Леива, Колумбија, Јужна Америка[3]
 • 2013 - Eonatator coellensis nov. сп. (Squamata: Mosasauridae), нов вид од горните фосили на Колумбија[2]
 • 2012 - Мосауроиди од Колумбија
 • 2007 - Првиот доцноплеистоценски запис за желки Киностернон (Cryptodira:Kinosternidae) за Северна Јужна Америка, локалитет Пубенца, Колумбија
 • 2001 - Los peces de la familia Pachyrhizodontidae (Teleostei) del Turoniano del Valle Superior del Magdalena, Колумбија, dos nuevas especies
 • 2000 - Yaguarasaurus columbianus (Reptilia, Mosasauridae), примитивен мозасаур од туронскиот (од горните фосили ) на Колумбија[7]
 • 1998 - Platypterigius sachicarum (Reptilia, Ichtyosauria), нови видови на фосили во Колумбија[4]
 • 1997 - Bachea huilensis nov. ген., ноем. sp., прв Tselfatioidei (Teleostei) во Колумбија.[5]

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 „Los reptiles de María Páramo“.
 2. 2,0 2,1 Páramo, 2013
 3. 3,0 3,1 Páramo et al., 2016
 4. 4,0 4,1 Páramo, 1998
 5. 5,0 5,1 Páramo, 1997
 6. Páramo & Escobar, 2010
 7. 7,0 7,1 Páramo, 2000
 8. „Paleontología en Colombia: Yaguarasaurus, el mosasaurio de Colombia“. Paleontología en Colombia.
 9. Páramo Fonseca et al., 2019
 10. Páramo, 2018

Надворешни врски уреди