Манастир Ферапонтов

Манастир Ферапонтов (руски: Ферапонтов монастырь),во Вологда област од Русија, се смета за еден од најчистите примероци на руската средновековна уметност, причина што ја навел УНЕСКО за неговиот натпис на Список на светско наследство[1].

Манастир Ферапонтов
Информации
Манастир на:Руска православна црква
Основан1398
Разрешен1924
Личности
Основач (и)Свети Ферапонт
Место
МестоФерапантово, Вологда Регион, Русија

Манастирот е основан од Свети Ферапонт во 1398 година на негостољубивиот руски север, на исток од Манастирот Кирило-Белозерски, именуван по неговиот колега монах, [[Кирил Белозерски|Свети Кирил Белозерски] ]. Славата на манастирот почнала да се шири под Кириловиот ученик, свети Мартинијан, кој требало да стане татко надреден на Троица-Сергиева Лавра во 1447 година.

Дури и по смртта на Мартинијан, неговиот манастир бил заштитен и фаворизиран од членовите на семејството на Иван III. Најстарата градба, катедралата Рождество на Богородица (1490 година), била изградена во тула од мајсторите на Ростов. Ова здание е најдобро сочуваното од трите сестрински катедрали подигнати во 1490-тите на рускиот север. Сите внатрешни ѕидови се покриени со непроценливи фрески слики од големиот средновековен сликар Дионисиј. Ова е последната преживеана руска средновековна црква со целосно насликани ѕидови.

Во текот на 1530-тите, тие додадоа ризница, трпезарија и уникатната црква Благовештение надградена со камбанарија. Во тоа време манастирот уживал посебни привилегии што му ги доделил Иван Грозни и поседувал околу 60 села во околината. Самиот цар често го посетувал манастирот како аџија.

Во Време на неволји, манастирот беше опустошен од Полјаците. За време на неговото обновување, на комплексот беа додадени последните градби - шаторската црква Свети Мартинијан (1641), барбиканската црква со две шатори (1650) и камбанаријата (1680). Се вели дека часовниците на камбанаријата (1638) се најстарите во Русија.

Бидејќи манастирот постепено ја губи својата религиозна важност, тој се претвора во место на егзил за истакнати свештеници, како што е Патријархот Никон. Тој беше укинат од императорот Павле во 1798 година, повторно воспоставен како манастир во 1904 година, затворен од болшевиците 20 години подоцна и претворен во музеј во 1975 година. Музејот претставува дел од Руски Север („Руски север“) Национален парк од 1991 година.

Од јануари 2013 година, сликите на манастирот и терените беа достапни преку Уличен приказ на Google.

Надворешни врски

уреди
  1. Ensemble of the Ferapontov Monastery