Малешевско оро

(Пренасочено од Малешевка)

Малешевско е мешано македонско оро. Кореографски потекнува од с. Будинарци.[1]

Орото е динамично и подвижно. Карактеристично е дека „опашкарот“ не изостанува во завивање и одвивање на орото.

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. Ганчо Пајтонџиев: Македонски народни ора, Македонска книга, Скопје, 1973, стр. 250-253