Мала блатна кокошка

вид птица
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Мала|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Мала блатна кокошка (Zapornia pusilla) — мала водна птица од семејството на блатните кокошки (Rallidae).

Мала блатна кокошка
Porzana pusilla - Mount Annan Botanical Garden.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Мала
Вид: Мала блатна кокошка
Биномен назив
Мала блатна кокошка
(Pallas, 1776)
Синоними

Porzana pusilla

Мала блатна кокошка
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Gruiformes
Family: Rallidae
Genus: Zapornia
Species:
Z. pusilla
Binomial name
Zapornia pusilla

(Pallas, 1776)
Range of Z. pusillaСтраницата Предлошка:Legend/styles.css нема содржина.
  Breeding
Страницата Предлошка:Legend/styles.css нема содржина.
  Resident
Страницата Предлошка:Legend/styles.css нема содржина.
  Non-breeding
Synonyms

Porzana pusilla

ДистрибуцијаУреди

Нивното живеалиште за размножување се леглата на остриците во Европа, главно на исток и низ Палеарктикот. Тие се размножувале во Велика Британија до средината на 19 век, но западноевропското население се намалило преку одводнување. Во последниве години има закрепнување во северозападна Европа, со повторната колонизација на Германија и Холандија, и сомнително за размножување во Британија; Ирски рекорд во 2012 година беше прв таму од 1850-тите. Тие се гнездат на суво место во влажни мочуришта, несејќи 4-8 јајца. Овој вид е миграциски, презимува во источна Африка и јужна Азија.

Исто така е резидентен одгледувач во Африка и Австралија. Постои единствен северноамерикански запис за овој вид на островот Ату во септември 2000 година.

 
Во Арборетумот Шервуд, ЈИ Квинсленд, Австралија
 
Во Коимбаторе, Тамил Наду

ОписУреди

Имаат 16-18 см во должина, и се слични на единствната малку поголема мала барска кокошка. Возрасните имаат главно кафеав горен дел со некои бели ознаки, и сино-сиво лице и долни делови. Задните крила се црно-бели решетки. Имаат зелени нозе со долги прсти и кратка опашка која е решеткана одоздола.

Незрелите се слични на возрасните, но имаат голема решетка на долните делови. Нежните пилиња се црни, како и останатите.

 
Полнет примерок

ПоведениеУреди

 
Јајце, збирка на музејот во Висбаден, Германија
Porzana pusilla

Овие птици испитуваат со нивниот клун во кал или плитка вода, а исто така земаат храна по видување. Тие главно јадат инсекти и водни животни.

Чуковите се многу таинствени во сезоната на парење, а потоа најчесто се слушаат отколку што се гледаат. Тие тогаш се бучни птици, со растреперен повик како оној на јадливата жаба, или можеби гаргани. Тие можат полесно да се видат при преселба или кога зимаат.

Таксономија и номенклатураУреди

Оваа птица е именувана по францускиот натуралист Луј Антоан Франсоа Бајон. Имињата marsh crake и tiny crake претходно се користеле за да се однесуваат на овој вид. pusillus е латински за „многу мал“.[2]

СтатусУреди

МеѓународенУреди

Малата блатна кокошка е една од видовите на кои се применува Договорот за зачувување на африканско-евроазиските водни птици преселници (AEWA).

АвстралијаУреди

Оваа птица не е наведена како загрозена во австралискиот Закон за заштита на животната средина и зачувување на биолошката разновидност од 1999 година. Сепак, нивниот статус на зачувување варира од држава до држава во Австралија. На пример:

НаводиУреди

  1. BirdLife International (2019). "Zapornia pusilla". IUCN Red List of Threatened Species. 2019: e.T22692667A154256374. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-3.RLTS.T22692667A154256374.en. Retrieved 13 November 2021.
  2. Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 315, 325. ISBN 978-1-4081-2501-4.