Отвори го главното мени

Малајалски јазик

јазик во Индија од дравидското семејство

Малајалски јазик или малајаламдравидски јазик што го зборуваат повеќе од 36 милиони луѓе, главно во индиската држава Керала, Тесно е поврзан со тамилскиот јазик, од кој се смета дека се одвоил околу X век. најраниот книжевен писмен текст напишан на јазикот датира од XIII век. Како и другите главни дравидски јазици, малајалскиот има голем број регионални дијалекти, социолекти што ги одразуваат разликите во кастата (општествена класа) и религијата и изразените разлики во формалната и неформалната примена. Се верува дека писменоста на луѓето што го зборуваат е поголема од писменоста на луѓето што зборуваат на кој било друг индиски јазик.[1]

Малајалски
മലയാളം
Зборуван во: Индија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Дравидски
 Јужнодравидски
  Тамилско-канадски
   Тамилско-малајалски
    Малајалски
Јазични кодови
ISO 639-1: ml
ISO 639-2: mal
ISO 639-3: mal 
Распостранетоста на малајалскиот во Индија (со црвено)

НаводиУреди

  1. Британика Енцикопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 6, стр. 31