Макпетрол - македонско трговско друштво за складирање, дистрибуција и продажба на гас и нафтени деривати.

ИсторијатУреди

„Макпетрол“ е основан во 1947 година, под името „Југопетрол - Скопје“, со 85 вработени и неколку бензински станици.[1]

АктивностиУреди

Пролетта 2017 година, „Макпетрол“ ја отворил својата 126. бензинска станица во Македонија, лоцирана во Желино, во која биле инвестирани околу 170 милиони денари.[2] Во 2017 година, „Макпетрол“ ја отворил и својата 127. бензинска станица во Вевчани, а во фирмата работеле вкупно 1.800 вработени.[3] [4]

Организација и менаџментУреди

Претседател на управниот одбор на „Макпетрол“ е Андреја Јосифовски.[5]

Финансиски показателиУреди

НаводиУреди

  1. Мирослав Саздовски, „Макпетрол одбележа 70 години од своето постоење“, Економија и бизнис, година 19, број 232, октомври 2017, стр. 10.
  2. Мирослав Саздовски, „Макпетрол ја отвори 126-тата бензиска станица во тетовско Желино“, Економија и бизнис, година 19, број 228, јуни 2017, стр. 12.
  3. Мирослав Саздовски, „Макпетрол одбележа 70 години од своето постоење“, Економија и бизнис, година 19, број 232, октомври 2017, стр. 10.
  4. Мирослав Саздовски, „Макпетрол ја отвори 127-та бензиска станица во Вевчани“, Економија и бизнис, година 19, број 233, ноември 2017, стр. 10.
  5. Мирослав Саздовски, „Макпетрол одбележа 70 години од своето постоење“, Економија и бизнис, година 19, број 232, октомври 2017, стр. 10.