Македонско девојче

„Македонско девојче“ е песна на Јонче Христовски (1964).

"Makedonsko devojce
Македонско девојче"
Сингл на Јонче Христовски
Пуштен1964
Снимен1964
ЖанрФолк
Должина3:02
Текстописец/иЈонче Христовски

Македонско девојчеУреди

Македонско девојче,
китка шарена,
во градина набрана
дар подарена,

Дали има н' овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.

Нема ѕвезди полични
од твојте очи,
да се ноќе на небо,
ден ќе раздени.

Дали има н' овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.

Кога коси расплети
како коприна
лична е, и полична,
од самовила.

Дали има н' овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.

Кога песна запее
славеј натпее,
кога оро заигра
срце разигра.

Дали има н' овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.