Македонија (иселеничка организација)

За други значења на поимот Македонија видете на појаснителната страница

Македонија била иселеничка организација на Македонците во САД. Организацијата била формирана во Сиетл, Вашингтон, САД на 2 мај 1930. Таа пред сè била организација на на македонските доселеници, главно од Егејскиот дел на Македонија. Една од дејностите била да работи на зближувањето на Македонците од поделена Македонија. Имала и Женска секција[1].

НаводиУреди

  1. Nikolovski-Katin, Slave (1996) (на македонски). Makedonski iselenički panoptikum. Društvo za nauka i umetnost