Лопушник е планина која е јужен огранок на планината Бистра.[1] Географски, огранокот се дели на Горни и Долни. Целата месност е пониска од околните врвови на Бистра и е со густа букова шума. Највисока точка е врвот Стог со надморска височина од 1.754 метри.

Лопушник
планина
Регион Македонија Македонија
Се граничи со Бистра
Највисока точка Стог
 - височина 1.754 м

Во македонската историја планината е позната по тоа што на овие падини во НОБ одредено време престојувал Главниот штаб на НОВ и ПОМ. Во редовите на партизаните на Лопушник бил и Кочо Рацин, кој тука и загинал. Тука се наоѓа и неговото прво почивалиште, каде секоја година традиционално се одбележува годишнината од неговата смрт.[2]

Галерија

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Годишен зборник: Географски институт (15 и 16. изд.). УКИМ Географски институт. 1966.
  2. „Пред гробот на Рацин на Лопушник се поклонија стотици почитувачи на неговиот лик и дело“. Лисица. Посетено на 2010-10-05.[мртва врска]